یکشنبه 9 اردیبهشت 1403  

آموزش دیابت

آموزش دیابت.

تعداد افراد مبتلا به دیابت از 108 میلیون در سال 1980 به 422 میلیون در سال 2014 رسید . شیوع در کشورهای با درآمد پایین و متوسط با سرعت بیشتری نسبت به کشورهای با درآمد بالا افزایش یافته است .
دیابت عامل اصلی نابینایی ، نارسایی کلیه ، حملات قلبی ، سکته مغزی و قطع عضو اندام تحتانی است . بین سال های 2000 تا 2019 ، میزان مرگ و میر ناشی از دیابت بر اساس سن 3 درصد افزایش داشته است .
در سال  2019 ، دیابت و بیماری کلیوی ناشی از دیابت باعث مرگ 2 میلیون نفر شد .
رژیم غذایی سالم ،  فعالیت بدنی منظم ، حفظ وزن طبیعی بدن و پرهیز از مصرف دخانیات راه هایی برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع 2 هستند .
دیابت را می توان با رژیم غذایی ، فعالیت بدنی ، دارو و غربالگری منظم و درمان عوارض درمان کرد و از عواقب آن جلوگیری کرد یا به تأخیر انداخت .
..........................................
دیابت یک بیماری مزمن است که یا زمانی رخ می دهد که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا زمانی که بدن نمی تواند به طور موثر از انسولین تولید شده استفاده کند. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند .
هایپرگلیسمی که افزایش قند خون یا افزایش قند خون نیز نامیده می شود ، یکی از عوارض شایع دیابت کنترل نشده است و به مرور زمان منجر به آسیب جدی به بسیاری از سیستم های بدن، به ویژه اعصاب و رگ های خونی می شود .
در سال 2014، 8.5 درصد از بزرگسالان 18 سال و بالاتر به دیابت مبتلا بودند. در سال 2019 ، دیابت عامل مستقیم مرگ 1.5 میلیون نفر بود و 48 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از دیابت قبل از 70 سالگی رخ داده است. 460000 مرگ ناشی از بیماری کلیوی ناشی از دیابت بوده است و افزایش گلوکز خون باعث حدود 20 درصد مرگ و میرهای قلبی عروقی می شود .
بین سال‌های 2000 تا 2019، 3 درصد افزایش در نرخ مرگ و میر استاندارد شده ناشی از دیابت وجود داشت . در کشورهای با درآمد متوسط پایین، میزان مرگ و میر ناشی از دیابت 13 درصد افزایش یافته است .
در مقابل ، احتمال مرگ ناشی از هر یک از چهار بیماری اصلی غیرواگیر ( بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان ، بیماری‌های مزمن تنفسی یا دیابت ) در سنین 30 تا 70 سال بین سال‌های 2000 تا 2019 در سطح جهان 22 درصد کاهش یافته است .
.....................................
هدف WHO تشویق و حمایت از اتخاذ اقدامات مؤثر برای نظارت، پیشگیری و کنترل دیابت و عوارض آن، به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط است. برای این منظور WHO
رهنمودهای علمی برای پیشگیری از بیماری های عمده غیرواگیر از جمله دیابت ارائه می کند .
هنجارها و استانداردهایی را برای تشخیص و مراقبت دیابت ایجاد می کند .
به مناسبت روز جهانی دیابت ( 14 نوامبر ) در مورد اپیدمی جهانی دیابت آگاهی ایجاد می کند . و
نظارت بر دیابت و عوامل خطر آن را انجام می دهد .
گزارش جهانی WHO در مورد دیابت مروری بر بار دیابت ، مداخلات موجود برای پیشگیری و مدیریت دیابت و توصیه هایی برای دولت ها ، افراد ، جامعه مدنی و بخش خصوصی ارائه می دهد .
ماژول WHO در تشخیص و مدیریت دیابت نوع 2 راهنمایی در مورد تشخیص ، طبقه بندی و مدیریت دیابت نوع 2 را در یک سند گرد هم می آورد .
در آوریل 2021 WHO پیمان جهانی دیابت را راه اندازی کرد ، یک ابتکار جهانی با هدف بهبود پایدار در پیشگیری و مراقبت از دیابت ، با تمرکز ویژه بر حمایت از کشورهای کم درآمد و متوسط . پیمان تمام ذینفعان را گرد هم می‌آورد تا روی چشم‌اندازی مشترک برای کاهش خطر ابتلا به دیابت کار کنند و تضمین کند که همه افرادی که مبتلا به دیابت تشخیص داده می‌شوند به درمان و مراقبت عادلانه ، جامع ، مقرون‌به‌صرفه و با کیفیت دسترسی دارند .
در ماه مه 2021 ، مجمع جهانی بهداشت با قطعنامه ای در مورد تقویت پیشگیری و کنترل دیابت موافقت کرد . اقدامات در زمینه هایی از جمله افزایش دسترسی به انسولین را توصیه می کند. ترویج همگرایی و هماهنگی الزامات نظارتی برای انسولین و سایر داروها و محصولات بهداشتی برای درمان دیابت. در می 2022 مجمع جهانی بهداشت پنج هدف پوشش جهانی دیابت و درمان دیابت را تایید کرد که تا سال 2030 محقق می شود .
1. Global Burden of Disease Collaborative Network. Global Burden of Disease Study 2019. Results. Institute for Health Metrics and Evaluation. 2020 (https://vizhub.healthdata.org/gbd-results/).
2. Diabetes mellitus, fasting blood glucose concentration, and risk of vascular disease: a collaborative meta-analysis of 102 prospective studies. Emerging Risk Factors Collaboration. Sarwar N, Gao P, Seshasai SR, Gobin R, Kaptoge S, Di Angelantonio et al. Lancet. 2010; 26;375:2215-2222.

............................................
با آموزش دیابت ازآینده خود محافظت کنیم .
دیابت یک بیماری مزمن است که یا زمانی رخ می دهد که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا زمانی که بدن نمی تواند به طور موثر از انسولین تولید شده استفاده کند . انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند .
هایپرگلیسمی یا افزایش قند خون یکی از عوارض شایع دیابت کنترل نشده است و به مرور زمان منجر به آسیب جدی به بسیاری از سیستم های بدن ، به ویژه اعصاب و رگ های خونی می شود .
در سال 2014، 8.5 درصد از بزرگسالان 18 سال و بالاتر به دیابت مبتلا بودند . در سال 2019، دیابت عامل مستقیم مرگ 1.5 میلیون نفر بود و 48 درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از دیابت قبل از 70 سالگی رخ داده است. 460000 مرگ ناشی از بیماری کلیوی ناشی از دیابت بوده است و افزایش گلوکز خون باعث حدود 20 درصد مرگ و میرهای قلبی عروقی می شود .
بین سال‌های 2000 تا 2019، 3 درصد افزایش در نرخ مرگ و میر استاندارد شده ناشی از دیابت وجود داشت . در کشورهای با درآمد متوسط پایین ، میزان مرگ و میر ناشی از دیابت 13 درصد افزایش یافته است .
هدف WHO تشویق و حمایت از اتخاذ اقدامات مؤثر برای نظارت ، پیشگیری و کنترل دیابت و عوارض آن ، به ویژه در کشورهای با درآمد کم و متوسط است . برای این منظور WHO به مناسبت روز جهانی دیابت (14 نوامبر) در مورد اپیدمی جهانی دیابت آگاهی ایجاد می کند ونظارت بر دیابت و عوامل خطر آن را انجام می دهد .
رژیم غذایی سالم ، فعالیت بدنی منظم ، حفظ وزن طبیعی بدن و پرهیز از مصرف دخانیات راه هایی برای پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع 2 هستند .
دیابت را می توان با رژیم غذایی ، فعالیت بدنی ، دارو و غربالگری منظم و درمان عوارض درمان کرد و از عواقب آن جلوگیری کرد یا به تأخیر انداخت .

روزشمارهفته دیابت (21 الی 27 آبان 1401)
روز اول: آموزش پیش دیابت، پیشگیری و شیوه زندگی سالم
روز دوم:     آموزش دیابت، جامعه، مدارس و خانواده
روز سوم:  با آموزش دیابت از آینده خود محافظت کنیم
روز چهارم:   آموزش دیابت، خود مراقبتی
روز پنجم:    آموزش دیابت، رسانه و سلامت دیجیتال
روز ششم:   آموزش دیابت، ارائه دهندگان خدمت، پزشکان، پرستاران، مراقبین سلامت و ...
روز هفتم:    آموزش دیابت، دسترسی به دارو و درمان و  نقش بیمه ها
" باآموزش دیابت ازآینده خودمحافظت کنیم "